Forum : Toyota Avanza Club (TAVAC) Malaysia
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
October 22, 2014, 09:47:16 PM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
1. SELAMAT DATANG KE ~ FORUM TAVAC ~
2. Laman Web : www.tavac.net
3. Facebook : TAVAC MALAYSIA
4. Email : admin@tavac.net
24555 Posts in 977 Topics by 46881 Members
Latest Member: ktschin5911
* Home Help Login Register
+  Forum : Toyota Avanza Club (TAVAC) Malaysia
|-+  Lain-Lain
| |-+  Borak Kosong (Moderators: avanzakubiru, fazrulls, Mie'D_C193, safeman)
| | |-+  Servis Absorber Untuk Bagi Sedap
« previous next »
Pages: [1] 2 3 Print
Author Topic: Servis Absorber Untuk Bagi Sedap  (Read 15931 times)
Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« on: January 12, 2011, 12:11:38 PM »

info dapat dari email kawan-kawan...
Dalam email tu di tulis begini

"Serba ckit pasal abg kodi. kalau saper yang pernah p TKS Trading servis di nibong tebal tentu pernah jumpa beliau.
Rasanya ramai yang dah tau. orang lama di ctu dan sekarang buat sendiri.
Servis memang tiptop..nak keras macam adjustable ke yang lembut nak dkeraskan ker pun boleh..janji absorber.
Nak lowered ke apa ke leh bincng ngan beliau.."

Ada testimoni yg dah p buat absorber belakang dari minyak tukar ke gas+minyak kerana dlu absorber lembut sangt..sekarang marvellous

Cara-caranya :
1-absorber dah kasi barai
2-Tebuk lubang
3-kasi buang minyak asal
4-Isi minyak baru
5-Pateri lubang minyak
6-Refill gas
7-Pasang balik






TEBUK LUBANG



BUANG MINYAK LAMA


ISI MINYAK BARU



TUTUP SEMULA LUBANG


REFILL GAS


PASANG SEMULA
« Last Edit: August 15, 2012, 12:07:44 PM by Mie'D_C193 » Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
Putralan_N123
Hero Member
*****
Posts: 1413


Location: Meru Valley, Ipoh -- Sg. Dua, Butterworth.
Berkawan Bio Seribu, Berclub Bio Empat..........

lan6669
WWW Email
« Reply #1 on: January 12, 2011, 03:05:26 PM »

Itu dekat dgn Kg. Wife teman tu Nibung Tebal............................. Grin Cheesy
Logged

N 123 : Putralan Family Blog :  http://ruzlanramli010.blogspot.com
Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« Reply #2 on: January 12, 2011, 03:37:19 PM »

owhhh yer ker....
tapi ni bukan promote tau....aku pun tak kenal tokey workshop nie..
kawan yang bagi....email nie...

KDS Maju Trading
Zaidi Mat Desa (KODI)
228, Batu 3, Parit Kasa,
Nibong Tebal, Pulau Pinang
012-4135248
012-5718797


Jalan Masuk ke rumahnya


ABSOBER YANG DAH DI 'BARAI'



DALAM PROSES




KASI BUANG MINYAK ASAL


PERALATAN YANG DI GUNAKAN. MODIFIED SENDIRI MACAM KAT KILANG DIA KERJA DULU JUGA




TARAAAAA.....DAH SIAP..!!
« Last Edit: August 15, 2012, 12:12:08 PM by Mie'D_C193 » Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
aimanputra
Hero Member
*****
Posts: 954


Location: MUAR>PUCHONG>BATU GAJAH :C155

« Reply #3 on: January 12, 2011, 04:09:16 PM »

kat senawang pun ada buat...
Logged
Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« Reply #4 on: January 12, 2011, 04:17:31 PM »

ada geng Avanza Senawang buat ker Aiman?
aku tak pernah buat...macam ni kalu...absober salesman tak bley carik makan lorr...
Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
srizwan
Sr. Member
****
Posts: 451


Location: Ipoh, Perak
From Teluk Intan to Ipoh (N160)


WWW Email
« Reply #5 on: January 12, 2011, 06:51:26 PM »

ada geng Avanza Senawang buat ker Aiman?
aku tak pernah buat...macam ni kalu...absober salesman tak bley carik makan lorr...

Setau saya Abg Hambali dah buat kat bengkel Simpang Pulai Ipoh...
Logged

avanzakubiru
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1297


Location: C004 - Sg Buloh / Tg karang Selangor

Email
« Reply #6 on: January 12, 2011, 10:42:47 PM »

takpe ke ubah suai absober camni .....  Huh

kalau camtu boleh lah kita cari kat kedai potong , pastu buat macam tu ...

tapi dari segi kos (RM) camne pulak  Huh
 

Logged

Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« Reply #7 on: January 12, 2011, 11:01:29 PM »

tang cost tu depa tak story pulak.... Huh
di KL pun ada buat mende ni...tapi tak tahu kat mana....
pasal ada seorang DRIVER kat tempat kerja saya cerita...
dia pun ada buat kat WIRA dia...Wira dia upgrade to 1.8
so suspension pun dia buat juga...tapi dgn cara macam tulah...
comment dia pun "marvellous"
Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
aimanputra
Hero Member
*****
Posts: 954


Location: MUAR>PUCHONG>BATU GAJAH :C155

« Reply #8 on: January 13, 2011, 02:41:52 AM »

kos ubahsuai sebatang absorber lebih kurang rm 100-150...
Logged
Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« Reply #9 on: January 13, 2011, 08:42:21 AM »

kos ubahsuai sebatang absorber lebih kurang rm 100-150...

maknanya RM100 maybe utk belakang
dan RM150 untuk depan....

harga absober baru sebatang pun dah lebih kurang macam tu punya harga...
paling latest itu hari tanya sebatang Greber Rear Abs RM135 new..lum mintak kurang lagi tu....
Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
aimanputra
Hero Member
*****
Posts: 954


Location: MUAR>PUCHONG>BATU GAJAH :C155

« Reply #10 on: January 13, 2011, 11:51:19 AM »

MieD...tanya kat mana kedai yg jual greeber tu...cadang nak tukar belakang aje..
Logged
Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« Reply #11 on: January 13, 2011, 12:00:20 PM »

MieD...tanya kat mana kedai yg jual greeber tu...cadang nak tukar belakang aje..

Aiman...bukan ker kau baru pakai spring dan absorber blakang improve..??
kat kedai sparepart kereta ada jual Absober Greber tu....kat kedai tayar pun
ada yg jual absober nih...kalau boleh kau try mintak kurang sampai rm110 sebatang..hihihi..rasanya
ada org pernah dapat harga macam gitu ler...
Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
nizam_wpf6646
Hero Member
*****
Posts: 1609


Location: kajang,putjaya n kl

« Reply #12 on: January 13, 2011, 02:57:12 PM »

ada kalu pandai layan(bodek) Wink
« Last Edit: September 16, 2011, 08:43:19 PM by nizam_wpf6646 » Logged

janji aku bahagia
penangD
Hero Member
*****
Posts: 1336


Location: Batu Maung - Penaga
N042 ADUN BATU MAUNG


Email
« Reply #13 on: January 23, 2011, 04:25:15 PM »

info dapat dari email kawan-kawan...
Dalam email tu di tulis begini

"Serba ckit pasal abg kodi. kalau saper yang pernah p TKS Trading servis di nibong tebal tentu pernah jumpa beliau.
Rasanya ramai yang dah tau. orang lama di ctu dan sekarang buat sendiri.
Servis memang tiptop..nak keras macam adjustable ke yang lembut nak dkeraskan ker pun boleh..janji absorber.
Nak lowered ke apa ke leh bincng ngan beliau.."

Ada testimoni yg dah p buat absorber belakang dari minyak tukar ke gas+minyak kerana dlu absorber lembut sangt..sekarang marvellous

Cara-caranya :
1-absorber dah kasi barai
2-Tebuk lubang
3-kasi buang minyak asal
4-Isi minyak baru
5-Pateri lubang minyak
6-Refill gas
7-Pasang balik


Dulu brader ni keja dengan orang... Kat kawasan kilang area Jawi...
Skarang dah jadi tokey, buat sendiri kat tepi umah dia...
Aku dah pernah try, mula2 memang mabeles...
Lepas tu dah x berapa nak sedap dah, siap leaking lagi lama2... Wink
Logged


013-4484683
Mie'D_C193
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1767


Location: Kuala Lumpur <--> Nyalas, Melaka <--> Manjoi, Ipoh

« Reply #14 on: January 23, 2011, 05:26:50 PM »

kau try kat Avanza ko ker?...mungkin Avanza ni berat & kalau Fully Loaded lagi lah...
tentunya lubang yang di tebuk & welding balik tu akhirnya...tak bley tahan kot...

dan mana tahu strategi buisness...nak customer datang balik buat next service...
al maklumlah,,,,adjustable absober pun ada kena buat service bila sampai masa...
Logged

Kekitaan yang erat tiada yang berat....\m/(◣_◢)\m/
TOYOTA : The One You Only Trust Always
Pages: [1] 2 3 Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!